ACASĂ
Casă, dulce eco casă
Acasă, locul în care te întâlnești cu cei dragi, în care te retragi ca să îți încarci bateriile după o zi grea, în care te regăsești, te relaxezi, te descătușezi. Locul în care ești tu. Acasă este scena centrală a vieții tale și locul unde se desfășoară mare parte din ritualurile zilnice: dormit, spălat, gătit, citit. Din momentul în care te trezești dimineața și te dai jos din pat, toate acțiunile tale au un impact asupra mediului. Dacă înveți să fii atent la acest lucru, vei descoperi un alt mod de a te comporta acasă: unul mai prietenos cu mediul care în plus îți va aduce și economii la buget.
”Nu pot face tot binele de care lumea în care trăim are nevoie. Dar lumea în care trăim are nevoie de tot binele pe care eu pot să îl fac."
Jana Stanfield
Cum îți reduci impactul asupra mediului atunci când stai acasă?
-
Stinge lumina când pleci din cameră sau când te uiți la televizor.
-
Deschide jaluzele și lasă să pătrundă cât mai multă lumină naturală în casă.
-
Nu lăsa apa să curgă în timp ce te speli pe dinți.
-
Nu da drumul la maxim la aragaz sau plită.
-
Setează aerul condiționat pe o temperatură cu cel mult 10 grade mai scăzută decât cea de afară pe timpul verii.
-
Setează temperatura centralei termice la 20-22˚ C în sezonul rece, iar dacă ți se pare răcoare, pune-ți un articol vestimentar cu mânecă lungă.
-
Vara poartă haine răcoroase în loc să te repezi să pornești aparatul de AC.
-
Nu da apa la maxim atunci când speli vasele sau alimentele.
-
Repară robinetul de la chiuvetă dacă picură.
-
Înlocuiește becurile clasice cu unele care au consum redus de energie.
-
Usucă rufele la aer, nu în uscătorul automat.
-
Colectează selectiv deșeurile!
-
Scoate din priză aparatele electrice și electronice pe care nu le folosești! De multe ori funcționează ca vampiri de energie.
-
Nu lăsa televizorul să meargă dacă nu te uiți la el, folosește funcția de programare automată a stingerii.
-
Contorizează timpul petrecut zilnic în duș astfel încât să te încadrezi în 5, maxim 10 minute. Lasă răsfățul unei băi în cadă pentru finalul de săptămână.
-
Folosește programele de spălare la o temperatură scăzută (maxim 40 grade).
-
Dacă îți este frig, îmbracă-te mai gros sau învelește-te cu o pătură, nu crește temperatura în casă.
-
Aerisește constant caloriferele.
-
Instalează un filtru de apă și renunță la cea îmbuteliată și mare generatoare de plastic.
-
Cumpără saci de gunoi din plastic biodegradabil.
-
Alege așternuturi din bumbac sau fibre naturale.
-
Dezgheață frigiderul și congelatorul cel puțin o data pe an. Un strat de 4 mm de gheață dublează consumul de electricitate.
-
Pune un capac peste oală atunci când gătești pentru a scurta timpul de fierbere. Vei economisi și energie.
-
Optează pentru produse reîncarcabile: baterii, filtre, ecorezerve pentru detergenți sau dedurizante.
BINE DE ȘTIUT!
-
Chiar și atunci când sunt oprite, multe electrocasnice, inclusiv încărcătoarele, continuă să consume energie. Această problemă aparent măruntă poate echivala cu 8% din energia electrică anuală a casei tale.
-
Dacă folosești surse de iluminat tip LED-uri sau CFL, nu le opri dacă ieși din cameră doar pentru 10 minute sau mai puțin. Acestea folosesc mai multă energie pornind și oprindu-se decât utilizează pentru a rula în acel interval.
-
Ventilația și umbrirea pot ajuta la controlul temperaturilor interioare. Ventilația ajută, de asemenea, la îndepărtarea sau diluarea poluanților din interior. Introducerea aerului exterior este un factor important în menținerea unei bune calități a aerului.
-
Aproximativ 3 miliarde de oameni gătesc încă folosind combustibili solizi (lemn, deșeurile recoltelor, cărbune, bălegar) și kerosen în focuri deschise și sobe ineficiente. Aceste practici de gătit produc niveluri ridicate de poluare a aerului în gospodărie. În locuințele slab ventilate, fumul din interior poate fi de 100 de ori mai mare decât nivelurile acceptabile pentru particulele fine.