CADOURI ȘI SĂRBĂTORI
Cum ar fi dacă Crăciunul nu ar veni dintr-un magazin. Poate Crăciunul... înseamnă mai mult de atât! – Grinch
Cât de mult așteptăm acea perioadă din an. Fie că este Crăciunul sau Paștele, sărbătorile sunt întotdeauna un motiv de bucurie pentru întreaga familie. Deși este cea mai minunată perioadă a anului, Crăciunul nu este și cea mai eco-friendly, fiind mai mult decât un prilej de bucurie și apropiere de cei dragi, un prilej pentru cumpărături exagerate: de alimente, haine și cadouri.
”Cele mai frumoase cadouri sunt cele făcute din inimă, nu cumpărate din magazin.”
Sarah Dessen
Sfaturi pentru Crăciun:
-
Alege niște cadouri care sunt folositoare și sustenabile! Cu toți ne panicăm înainte de Crăciun și ajungem să cumpărăm cadouri (fleacuri și prostioare) pe care nimeni nu și le dorește cu adevărat. Alege branduri cărora le pasă de mediul înconjurător și nu uita că cel mai frumos cadou pe care îl poți oferi cuiva este timpul petrecut împreună (bilete la spectacol, o cină, o vizită ).
-
Stabilește regula unui singur cadou, astfel veți reduce deșeurile în exces.
-
Optează pentru hârtie de împachetat cadouri făcută din materiale eco, simplă și neplastifiată. Banda adezivă, panglicile și hârtia acoperită cu sclipici nu pot fi reciclate, așa că dacă poți, stai departe de ele. Folosește hârtie maro și sfoară cu câteva crenguțe de eucalipt, brad sau bețe de scorțișoară înfipte în șir. Este un ambalaj durabil, dar și frumos!
-
La masa de Crăciun elimină tot ce este de unică folosință, din plastic, dar mai ales: nu cumpăra prea multă mâncare!
-
Gătește în casă preparatele pentru masa de sărbători, chiar dacă există o mulțime de produse gata pereparate. E mai ecologic.
-
Natural sau de plastic? Vorbim despre primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la Crăciun, bradul. Dacă alegi un brad natural, alege unul în ghiveci pentru a putea să îl replantezi sau unul dintr-o pepinieră. Dacă vrei un brad artificial, nu uita că trebuie să îl folosești de cca. 20 de ori ca să fie mai sustenabil decât unul natural. Desigur poți să fii creativ și să îți faci propriul brad hand-made din lemn, din cărți, din crengi sau din fetru.
-
Un cadou ingenios și sentimental poate să fie un filmuleț făcut chiar de tine, fie cu membrii familiei, fie cu persoana iubită, fie cu animalul de companie, fie cu amintiri din vacanțe.
-
În locul unui Advent calendar, poți să faci o cutie a lui Moș Crăciun unde poți să strângi în fiecare zi din luna decembrie mâncare non-perisabilă sau haine. Pe 24 decembrie poți să dăruiești această cutie unui om care are mare nevoie de ea.
-
Folosește luminițe LED pentru iluminat. Vei folosi mult mai puțină energie și vei face economii.
Sfaturi pentru Paște:
-
Ai grijă cu supraconsumul de ciocolată! De Paști se consumă foarte multă ciocolată (ouă de ciocolată, iepurași de ciocolată, pui de ciocolată etc.) ambalată în materiale nereciclabile. Cumpără ciocolată fără nici un ambalaj, de la fabricanți locali. Acest tip de ciocolată este de foarte bună calitate.
-
Ouăle adevărate sunt distractiv de vopsit și decorat, dar se strică destul de repede. Gândește-te câte ouă drăguțe, fierte, sunt aruncate și irosite! Cu toți ne săturăm la un moment dat să mâncăm ouă fierte. Încearcă în schimb să decorezi ouă de lemn. Și dacă totuși vrei să vopsești câteva ouă – ai grijă să nu fie prea multe și folosește coloranți naturali (foile de ceapă funcționează grozav).
-
Ai grijă cu risipa alimentară! O idee super sustenabilă este ca în a doua zi de Paști să oferi fie prietenilor, fie vecinilor, fie oamenilor nevoiași alimente pe care nu le mai consumi. Oricine pleacă de la tine trebuie să plece cu un mic pachețel cu mâncare.
-
Păstrează cutiile și pungile de cadouri și refolosește-le.
-
Donează către o cauză în loc de cadou sau donează-ți ziua de naștere.
-
Ia în considerare cadourile făcute chiar de tine: clipuri, prăjituri, felicitări, babysitting, abonamente, carduri. E distractiv să faci asta și împreună cu cei mici.
-
„Keep it simple” când vine vorba de decorațiuni. Folosește decorațiuni care sunt realizate din lemn și alte materiale naturale.
BINE DE ȘTIUT!
• Spectacolul de artificii de Revelion afectează mediul înconjurător,dar și sănătatea oamenilor. Ele conțin substanțe chimice dăunătoare, dar și metale grele. Inhalarea particulelor fine ce rezultă în urma artificiilor poate duce la probleme de sănătate pe termen scurt sau lung.
• Împachetează cadourile în ziare sau reviste.