top of page

COOKING

Dragostea pentru mediu trece și prin stomac

Care este impactul mâncării asupra sănătății tale, dar și asupra mediului? De cele mai multe ori se întâmplă să cumpărăm mai mult decât mâncăm și astfel contribuim la irosirea a o treime din mâncarea produsă anual.  


Mâncarea înseamnă consum de energie, apă, electricitate, resurse, plastic, combustibil de la cultivare, procesare și ambalare până la transport și stocare. 

Depositphotos_188118124_xl-2015.jpg
Cooking: Welcome

”Mâncarea pe care o mănânci poate fi cel mai sigur și cel mai puternic medicament sau cea mai lentă otravă”

Ann Wigmore

Cooking: Quote

Cum te hrănești cu adevărat sănătos pentru tine și mediu?

  • ​Alege produse locale și de sezon. Cu cât un produs a călătorit mai mult, cu atât conține plastic, conservanți și pesticide mai multe.

  • Gătește în vase de ceramică.

  • Manâncă mai puțină carne – consumul de carne este una dintre cele mai mari cauze ale creșterii emisiilor de CO2. În plus, de multe ori carnea este injectată cu apă ca să fie mai grea, iar animalele sunt tratate cu antibiotice și penicilină ca să fie ferite de boli.

  • Optează pentru un meniu flexitarian: one free meat day per week.

  • Mănâncă tofu, proteine, nuci și încearcă să ai o dietă variată.

  • Nu consuma pește în exces, folosește pește local.

  • Gătește cu ingrediente proaspete, este și mai ieftin și mai sănătos.

  • Evită produsele ready to eat (semi preparatele).

  • Atenție la uleiul de palmier. 

  • La restaurant, întreabă chelnerul ce mâncare de sezon au în meniu, cere la pachet dacă nu poți termina tot ce ai în farfurie. 

  • Încearcă să savurezi și mâncarea rece.

  • Folosește-te de resturi pentru a face noi tipuri de mâncare.

  • Înainte de a arunca mâncarea, gândește-te câte resurse au fost consumate pentru ca orezul să ajungă din India, ceaiul din Sri Lanka sau bananele din Ecuador.

  • Înainte de deschide un produs, verifică dacă nu cumva mai este altul deja început.

  • Planifică-ți mesele în avans pentru câteva zile.

  • Dacă vrei să gătești în aceeași zi, poți cumpăra produse cu dată mai apropiată de expirare.

  • Gătește doar porțiile pe care tu și familia ta le puteți mânca. Dacă mai rămâne, pune-le la frigider pentru a doua zi.

  • Colectează uleiul alimentar folosit și predă-l în punctele de reciclare.

  • Nu uita de animalele de companie – vor fi foarte fericite să primească câteva resturi.

  • Legumele din care ai tăiat deja se strică mai repede, deci consumă-le pe acestea prima dată.

  • Păstrează mereu în casă un stoc de produse cu termen mare de valabilitate (paste) pe care le poți folosi la încropirea unor rețete delicioase cu resturile alimentare. 

  • Așează produsele în ordinea expirării pe rafturi sau în frigider.

  • Nu pune mâncarea caldă în frigider.

  • Când congelezi ceva, notează data.

  • Nu congela din nou un produs pe care l-ai decongelat o dată.

  • Oprește focul atunci când fierbe mâncarea.

  • Gătește cu capac – eviți pierderile și nu mai deschide mereu ușa cuptorului.

  • Scoate alimentele din congelator cu o zi înainte de a le folosi și evită dezghețarea la microunde.

  • Nu ține ușa frigiderului deschisă.

  • În frigider temperatura mai scăzută este pe rafturile de jos (stochează aici pește, carne, resturi, mâncare perisabilă), iar untul, brânza și ouăle pe rafturile de sus.

  • Renunță la tigăile cu teflon, PFOA sau alte chimicale.

  • Refolosește borcanele.

  • Folosește ustensile din bambus sau oțel inoxidabil.

  • Folosește instrumentele potrivite. Pe aragaz sau plită, tigăile și oalele din metal vor conduce mai bine căldura și vor reduce timpul de gătire; la cuptor, cele mai bune recipiente sunt cele din sticlă și ceramică.

  • Fii creativ în bucătărie: folosește-te de tot ce ai la îndemână.

  • Poți reduce timpii de gătire și economisești astfel energie dacă tai pur și simplu legumele sau carnea în bucăți mai mici.

  • Învață să îți pregătești singur granola sau popcorn.

  • Înlocuiește șervețelele de hârtie cu cele de cârpă.

  • Încearcă și alternativele mai sănătoase la laptele de vacă, precum lapte de ovăz, de cocos sau de orez.

  • Înlocuiește carnea cu ciuperci, vinete, linte.

  • Fii atent la cantitatea de brânză: brânza cedar și mozzarella folosesc 5kg de lapte pentru un 1kg de brânză.

  • Evită carnea, în special cea de vită.   

  • Când fierbi pastele, poți să gătești la aburi și câteva legume proaspete.

  • Când gătești legume, oprește focul cu câteva minute mai devreme și vei descoperi că sunt mai gustoase și mai hrănitoare. În plus, vei economisi energie.

  • Potrivește volumul la gaze astfel încât flăcările să fie acoperite de fundul tigăii, nu să iasă în lateral.

Cooking: Text
AdobeStock_235582346.jpeg

BINE DE ȘTIUT!

  • Mâncarea sănătoasă înseamnă mai mult decât salată și mazăre. Încearcă să îți propui să mănânci mai multe legume și fii inventiv.

  • Organic nu înseamnă neapărat sănătos: poate conține grăsimi și zahăr.

  • Nu toate E-urile sunt rele.

  • Ține cont de regula 80/20 – 80% mănâncă sănătos și echilibrat, 20% mai răsfață-te.

  • Data expirării este orientativă pentru cele mai multe produse. Gustă și miroase înainte de a arunca.

  • Cea mai bună temperatură pentru frigider este de 4 grade celsius.

  • Orice produs așezat lângă banane se coace mai repede din cauza emisiilor de gaz etilen.

  • Produsele light sunt o capcană – de multe ori te fac să mănânci mai mult pentru că te hrănesc mai puțin.

  • Fructele tropicale și roșiile nu se păstrează în frigider.

Cooking: Headliner
bottom of page