CURĂȚENIA ȘI ÎNGRIJIREA CASEI
O casă curată, o planetă curată
Casa noastră ne reprezintă, este spațiul care reflectă așteptările noastre de la viață, ne reamintește valorile cele mai puternice și nimic nu se compară cu senzația întoarcerii acasă. Ce senzație plăcută să te bagi în pat în așternuturi proaspăt spălate, într-o casă scârțâind de curățenie!
Doar că nu e chiar așa. Numeroase studii au demonstrat că aerul din interiorul casei este de obicei chiar mai poluat decât aerul din exterior, la această poluare contribuind materialele de construcție și renovare, mobilierul, dispozitivele electronice, fumatul și chiar soluțiile pentru curățarea și împrospătarea casei.
Așa că dacă te gândeai că o curățenie clasică, urmată de o parfumare cu odorizant de cameră îți va conferi o stare de bine, indicat ar fi să renunți la această variantă și să iei în considerare soluții mai ecologice.
”Planeta aceasta este singura noastră casă. Nu avem altă opțiune decât să avem grijă de ea.”
Cum să faci curățenie acasă fără să poluezi?
-
Aerisește zilnic fiecare încăpere pentru minim 15 minute.
-
Alege produse universale de curățenie și nu te lăsa atras în capcana soluțiilor dedicate fiecărui obiect din casă.
-
Înlocuiește clorul cu oțetul natural de mere – este foarte bun și pentru ferestre.
-
Renunță la produsele de curățare chimice și alege-le pe cele cu compuși biodegradabili și nontoxici.
-
Deschide ferestrele când faci curat.
-
Creează-ți propriile produse de curățat ecologice folosind ingrediente precum: oțet, bicarbonat de sodiu, suc de citrice sau uleiuri esențiale.
-
Renunță la soluții pe bază de clor pentru a înlătura sporii de mucegai și folosește variante naturale: oțet diluat cu puțină apă, soluție din ulei de arbore de ceai, extract de semințe de citrice sau bicarbonat dizolvat în apă.
-
Nu porni mașina de spălat rufe sau vase pentru câteva obiecte, așteptă să se umple și alege programele de spălare scurte.
-
Nu arunca lucruri în toaletă.
-
Nu pulveriza produse de curățenie în exces.
-
Folosește cu încredere mașina de spălat vase: consumă mai puțină apă decât atunci când speli manual.
-
Nu uita să cureți sau să schimbi filtrele sistemului de climatizare.
-
Folosește un detergent de vase pe bază de plante și alege un burete de vase natural.
-
Înlocuiește șervețelele de unică folosință cu cârpe de bumbac (poți transforma tricouri vechi).
-
Nu folosi întotdeauna aparatele electrice (aspirator, robot) atunci când faci curat în casă. Din când în când, poți utiliza doar o mătură cu făraș, iar pentru îndepărtarea prafului poți folosi o cârpă.
-
Înjumătățește pastila/cantitatea de detergent folosită în mașina de spălat. Se pare că pentru același volum de rufe/vase chiar și jumătate din cantitate asigură o spălare eficientă.
BINE DE ȘTIUT!
• Plantele de interior nu doar că absorb dioxidul de carbon și produc oxigen, dar și elimină substanțele chimice toxice din aer.
• Majoritatea odorizantelor de cameră eliberează mai multe substanțe chimice potențial dăunătoare, iar lumânările parfumate pot produce funingine și alți poluanți precum formaldehida și acroleina.
• Pe tălpile pantofilor se regăsește de multe ori un amestec de pesticide, polen, ciuperci, bacterii sau fecale. Nu intra încălțat în casă.
• Ferestrele se șterg perfect și fără urme cu ajutorul ziarelor – o idee bună de reciclare.
• Lămâia acționează eficient împotriva calcarului.
• Poți dezinfecta prin fierbere bureții, prosoapele sau cârpele de șters.