top of page
Depositphotos_383405514_xl-2015.jpg

RECICLEAZĂ

Ești sexy când reciclezi!

Reciclarea este cel mai simplu gest și cel despre care se vorbește cel mai mult. Și totuși: de ce nu reciclează oamenii? Dincolo de lipsa de informații, alte motive sunt lipsa accesului la infrastructura de reciclare, lipsa spațiului pentru pubele suplimentare și lipsa timpului pentru separarea reciclabilelor.

Reciclează: Welcome

”Nu există să arunci un lucru și el să dispară. Tot ceea ce  noi aruncăm, rămâne undeva.”

Annie Leonard

Reciclează: Quote

Ce ar trebui să știi despre reciclare?

  • Când se gândesc la reciclare oamenii au în minte de cele mai multe ori imaginea activiștilor de mediu. Reciclarea poate să fie însă super distractivă (mai ales în cazul celor mici) și te poate face pe tine să te simți un pic mai protector față de natură și față de generațiile viitoare.

  • Do it for the kids! Transformă reciclarea într-un joc. După ce ați colectat toate deșeurile, jucați un joc de sortare. Roagă-i pe copii să își pună mănuși și să separe deșeurile în reciclabile și nereciclabile. Puteți să cântăriți cât de mult gunoi ați produs. Copiii mai mari ar putea, de asemenea, să înmulțească greutatea săptămânală cu 52 (săptămâni ale anului) pentru a stabili cât de multe deșeuri produce familia lor în fiecare an și ce poate fi reutilizat sau reciclat.

  • Stația de reciclare. Dacă ai spațiu în locuință, creează un colț în care să pui câteva coșuri de gunoi (măcar pentru deșeuri menajere și deșeuri reciclabile). Cu cât îți va fi mai ușor să reciclezi, cu atât vei avea mai multe șanse să o faci!

  • Documentează-te! Ce poți să reciclezi? Aproape tot ce îți trece prin cap! Deșeurile  nu sunt decât partea vizibilă a unui aisberg individual, mărturii evidente ale alegerilor noastre zilnice: haine, jucării, mâncare, cosmetice, electronice. Producem deșeuri de fiecare dată când cumpărăm, consumăm sau ne deplasăm. Colectează selectiv acasă hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Sticla o poți folosi și într-un mod decorativ. De asemenea ai grijă unde arunci bateriile și ce faci cu electricele și electronicele stricate! Acestea sunt cele mai nocive deșeuri pentru mediu.

  • Deșeurile reciclabile trebuie să fie golite și curățate de orice urme de mâncare sau alte produse și strivite, pliate sau turtite pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.

  • Încearcă să reduci consumul de hârtie sau, atunci când ai nevoie, să folosești hârtie reciclată. O tonă de hârtie reciclată salvează 17 arbori maturi.

  • Refolosește hârtia pentru a scrie to do list-ul sau lista pentru cumpărături.

  • Gestionarea deșeurilor este mult mai ușoară cu ajutorul aplicațiilor inteligente. În ultimii ani multe organizații de protecția mediului sau companii au dezvoltat acest gen de aplicații care te ajută să găsești punctele de colectare cele mai apropiate sau te informează cu privire la campaniile de colectare. Reciclarea este la un click distanță!

  • Deși toate ambalajele din plastic prezintă un simbol de reciclare, nu toate codurile de plastic se reciclează. La noi în țară, se reciclează doar o parte din plastic - obiectele și ambalajele cu simbolurile 1, 2 și 5.

  • Ai grijă cu medicamentele expirate, becurile și bateriile consumate! Sunt deosebit de periculoase și trebuie predate în punctele special amenajate. 

  • Iată câteva produse care nu se reciclează și care de obicei merg spre incinerare: șervețelele de hârtie, paharele de cafea, cartonul contaminat cu mâncare, folia de aluminiu de la ciocolată.

  • Deși sticla poate fi reciclată la infinit, cel mai bine e să o refolosești cât de mult poți.

Reciclează: Text
iStock-1017765014.jpg

BINE DE ȘTIUT!

•     Deșeurile electrice sunt deșeuri periculoase pentru că au în componență metale grele, freon, substanțe ignifuge, condensatori, mercur și nu se biodegradează în timp, ci distrug stratul de ozon, contaminează apa, solul, aerul, contribuie la încălzirea globală  și afectează sănătatea umană și a animalelor.
•     Istoricii sunt de părere că reciclarea a apărut odată cu primele meșteșuguri. Prima atestare datează din Antichitate, în Roma și Grecia Antică unde se reciclau sticla și bronzul prin topire. Prima menționare a reciclării a fost în vremea lui Platon care a scris despre importanța acestui gest încercând să promoveze ideea că trebuie să obții maximul dintr-un produs și deșeul care rezultă ulterior.

Reciclează: Headliner
bottom of page